8 april t/m 15 april
een reisje van 986 KM
Overnachtingadressen:
Wilp (Geld.), Eetcafé de Kroon, Kerkstraat 28, tel 0571-26 13 01
Appelscha (Fr), De Compagnonshoeve, Vaart Noordzijde 104, tel 0516-43 33 14
Beetgumermolen (Fr), fam Hoogland, JH van Aismawei 7a, tel 0582-53 17 33
Driesum (Fr), Boerderij Zwanenburg, Trekweg 11, tel 0519-29 52 30
Hardegarijp (Fr), Woonboerderij Hoekstra, Hoeksterpaed 13, tel 0511-47 55 38
Ypecolsga (Fr), Boeren camperplaats Waterloo, Ypecolsga 19, tel 0514-59 12 66
Schoonheten (Overijssel), Boerderij Fam Berenpas, Speelmansweg 8, tel 0572-35 88 54
Onderweg bezoeken we een aantal dorpjes. De informatie hierover vinden we in het grote boek “Dorpen in Nederland”, een uitgave van ANWB/Reader’s Digest uit 1982.
Woensdag 8 april: vertrek naar Wilp, een dorpje op 6 km van Deventer, aan de andere kant van de IJssel.
We vertrekken om 9.45 uur en rijden via de A15 richting Arnhem, over Rhenen en Oosterbeek. Onderweg –in de buurt van Tiel- willen we een koffiestop maken, maar we komen tot de ontdekking, dat de volle koffiepot thuis is achtergebleven…
Het druilerige weer waarmee we vertrokken, heeft plaats gemaakt voor een voorzichtig zonnetje, en we besluiten nu maar door te rijden tot de Rijndijk bij Arnhem, waar we verse koffie zetten. De verdere reis doen we via de satelliet over binnenwegen. Een prachtige route vanaf Brummen over de Veluwe naar Voorst.
Onderweg naar Wilp besluiten we eerst naar Deventer te rijden om alsnog de vorig jaar verregende stadswandeling te maken. Het oorspronkelijke plan was: vanuit Wilp per fiets naar Deventer, maar vanwege de harde wind en de kans op buien laten we dit schieten.
We lopen de wandeling door het Bergkwartier, een leuke tocht, maar na een uurtje begint het zachtjes te regenen. De wandeling is zo goed als volbracht, dus we wandelen door het winkelgebied terug naar de camper op de parkeerplaats aan het Grote Kerkhof. Om 16.00 uur zijn we in Wilp, waar we –na het avondeten- nog een mooie wandeling over de dijk maken. Een stukje LAW met prachtige vergezichten en langs de dijk mooie wielen met veel vogels. De overnachtingplaats is prima, we staan heerlijk rustig tegen de dijk, op het parkeerterrein achter het eetcafé. Alle voorzieningen zijn voorhanden.
Donderdag 9 april: van Wilp naar Appelscha, via Dwingeloo voor een Dorpsbezoek.
Het was koud vannacht en Riet heeft weinig geslapen.
Om 10.00 uur vertrekken we richting Appelscha, maar we gaan eerst naar Dwingeloo voor een dorpsbezoek. We rijden de weg naar Hoogeveen, maar bij Balkbrug slaan we af om langs het riviertje de Reest binnendoor verder te rijden. We rijden door een prachtige omgeving met veel oude, grote boerderijen. Via de smalle weg naar Ruinen komen we om 13.00 uur in Dwingeloo, waar we op ons gemak de lunch gebruiken. We wandelen vervolgens wat door het oude dorp met de grote brink waaraan veel oude historische boerderijen staan.
De laatste 40 km naar Appelscha gaan vlot, langs de Drentsche Hoofdvaart. Om 14.00 uur zijn we op de camperplaats bij 2 andere campers. Er is nog voldoende tijd om een flinke wandeling te maken langs beide zijden van de Vaart, en ook de plaatselijke super bezoeken we voor wat boodschappen. De Vaart wordt uitsluitend nog gebruikt voor pleziervaart, en deze vorm van toerisme staat hier hoog in het vaandel. De kaden en voorzieningen zien er prima uit.
Er is nog tijd om een kortsluiting bij de TV op te sporen en te verhelpen, een klusje dat wel ruim 2 uur duurt. Maar daarna doet alles het weer.
Na het avondeten maken we nog een wandeling door de nieuwbouwwijk van Appelscha. De avond en nacht beloven weer koud te worden, maar de berichten voor de komende dagen zijn goed. Deze camperplaats is sinds 2008 operationeel. De voorzieningen zijn prima, een aanwinst voor de camperwereld.
Vrijdag 10 april (Goede Vrijdag). We gaan richting Beetgumermolen, met onderweg een bezoekje aan Oldeberkoop, Oldeboarn en Dronrijp.
Tegen 12.00 uur vertrekken we naar Oldeberkoop voor een korte wandeling door het oude dorp.
(Als je onderstaande foto's groot wilt zien, dan moet je er op klikken. Om weer terug te keren naar het verhaal moet je het "terugpijltje" links boven aanklikken!)
We drinken koffie, en rijden vervolgens door naar Oldeboarn, een alleraardigst dorpje aan de Boarn, vroeger een belangrijke vaarroute door het Friese land. We zien oude huisjes aan het water en antieke draaibruggen.
In dit plaatsje gebruiken we de lunch, en rijden vervolgens naar Dronrijp. Dit dorpje bestaat historisch uit 2 delen, die een stuk uit elkaar liggen. We wandelen door de brugwijk.
In Beetgumermolen is het even zoeken, maar het adres blijkt achter de kerk te zijn. Via een uiterst smal laantje bereiken we een prima plek naast de woning van de familie Hoogland. Het dorp zelf stelt werkelijk niets voor, dus de wandeling is kort. We praten wat met de familie, die elk jaar naar Zweden trekken in het vroege voorjaar om de vogeltrek te volgen. Echte vogelaars dus! En omdat er dan nog geen campings open zijn, zijn deze mensen volledig op zichzelf aangewezen.
Deze overnachtingplaats is in beginsel zonder voorzieningen. Als de bewoners thuis zijn is in overleg, en tegen een geringe vergoeding wel wat te regelen.
Zaterdag 11 april: via Dokkum naar Driesum.
Het was een zwoele nacht met in de verte onweer. We raken weer aan de praat met de familie, en krijgen wat tips over de omgeving. De meeste landwegen in deze hoek van Friesland hebben een breedtebeperking van max 2.20 meter, en aangezien wij 2.25 m breed zijn, moeten we over doorgaande wegen rijden. Wij zoeken eerst een supermarkt in Leeuwarden om voor het lange weekend voldoende aan boord te hebben, en rijden van daaruit naar Dokkum.
Dokkum is een leuk stadje. We parkeren buiten het centrum en zoeken vervolgens de VVV voor een stadswandeling. We maken een prachtige wandeling over de stadswallen en langs oude historische havens en oude pakhuizen. Dokkum was een oude zeehaven met een vestiging van de marine.
Het is gezellig druk in de binnenstad (zaterdag voor Pasen!), en het is zonnig met af en toe een bui.
Om 16.00 uur rijden we naar Driesum, waar we bij boerderij Zwanenburg aan de trekweg willen overnachten. Maar die Trekweg is in zijn geheel afgesloten in verband met herbestrating. We rijden keer op keer vast vanwege de afsluitingen, maar uiteindelijk lukt het ons de boerderij te vinden. Alleen de zoon is thuis, en die moet de koeien verzorgen, die vanwege de drassige weiden nog op stal staan. Het is er erg rustig, want de verkeersweg is afgesloten….. We wandelen wat langs de Trekvaart, waar zowaar een bootje door komt. Ook passeren er wat lokale fietsers en een paar boeren. Gras gras gras, zover het oog reikt, en rust.
Voor deze camperplaats betaal je € 10,-- inclusief alle voorzieningen. Dus ook elektra, water en lozen (in de beerput). Een mooie plaats, maar wel prijzig, zeker voor de nogal primitieve wijze van lozen. Men is in 2008 gestart met deze camperplaats, maar er moet echt nog het een en ander verbeterd worden.
Zondag 12 april (Pasen). Van Driesum naar Hardegarijp.
We staan op met mooi weer, en na het water innemen en het moeizame lozen gaan we op weg. Na 2 km staan we voor een volledige wegafsluiting en zijn we gedwongen zo’n 1,5 km achteruit te rijden vanwege de smalle weg, de slechte berm en het ontbreken van keermogelijkheden. Dan maar de (afgesloten) weg terug, zoals we gisteren gekomen zijn.
En dan gaat het vlot. We rijden eerst naar Grouw: ooit een dorpje midden in het plassengebied, en alleen per boot bereikbaar. Nu een uitgebreid watersportcentrum met meerdere jachthavens en aardig wat horeca gelegenheden. De oude kern is nog gedeeltelijk intact, maar na een half uurtje rondlopen hebben we het wel gezien, en pakken we onze biezen.
Op naar Nijland, maar ook dat plaatsje is door de nieuwbouw opgeslokt. Behalve de kerk met de gracht erom heen is er weinig over van de historische kern.
Maar het Friese land is mooi. We rijden naar Hardegarijp, waar we om 16.00 uur aankomen.
Alleen de zoon is thuis en praat enthousiast over de enkele jaren geleden door zijn ouders gekochte oude boerderij. Pa heeft een aannemingsbedrijf en steekt in zijn vrije tijd heel wat uurtjes in het opknappen van de oude boerderij. En moeder houdt zich bezig met biologisch boeren. Zowel gewassen als koeien en geiten. Er staat een mooie koe met kalf van een Canadees ras in de wei, zeer gehard door het permanent buitenleven.
Wat later maken we kennis met de ouders. We willen nog wat fietsen, en we krijgen een boekje mee met een fietstocht in een nabij gelegen natuurgebied. Een prachtige tocht deels door een mooi natuurgebied, deels door de weidse weilanden over supersmalle fietspaden.
Vanwege de drassige grond staan we niet op het gras, maar op het erf. Het is volgens mevrouw de bedoeling over enige jaren een volwaardige camperplaats ingericht te hebben. Nu zijn de voorzieningen nog niet aanwezig. Volgens ons kan het nog wel erg lang duren, gezien de renovatieplannen van de boerderij. Het is maar, waar je je prioriteiten legt.
Maandag 13 april (2e Paasdag): via Workum en Balk naar Ypecolsga (Hè??)
Het is mooi weer, maar wat nevelig over de weilanden, en die hebben ze hier. En het waait hier behoorlijk. Vandaag rijden we naar Ypecolsga, 3 km onder Woudsend, tegen het Slotermeer. Maar eerst gaan we naar Workum voor een wandeling door het dorp. We zitten vlak bij het IJsselmeer, en dat is te merken aan de vele Duitse toeristen. In Workum wandelen we langs oude huisjes van wat eens een welvarende havenstad was.
Ook in Balk maken we een stop voor een wandeling langs de vaart die dwars door het dorp loopt. Vroeger was deze vaart een belangrijke doorgaande vaarroute naar het Friese binnenland, maar thans vaart er slechts een enkele plezierboot van zeer geringe afmeting.
Om 14.00 uur zitten we in Ypecolsga, waar we aansluiten bij 4 andere campers, waarvan 2 Belgen.
We maken een wandeling naar het Slotermeer, de waterwegverbinding tussen Balk en Woudsend, en een bekende plek van de 11-stedentocht.
Een mooie camperplaats sinds 2008, maar weinig beschutting. Alle voorzieningen aanwezig.
Dinsdag 14 april: afscheid van Friesland en op weg naar Schoonheten.
Mist, mist, mist. Eerst maar wat boodschappen halen in Balk, zodat de mist kan optrekken. En inderdaad: om 11.00 uur is het nagenoeg helder met zon. We rijden richting IJsselmeer en via Lemmer en de Noordoostpolder, waar we onze ogen uitkijken van de enorme bloembollenvelden. Lijkt wel Lisse.
We passeren Schokland, en besluiten daar te pauzeren voor de lunch en een bezoek aan het museum. Een ontdekking, en werkelijk de moeite waard. De geschiedenis van dit voormalige eiland is prachtig in beeld gebracht met veel foto- en filmmateriaal.
E rijden vervolgens via Kampen en Zwolle naar het kleine dorpje Vilsteren bij Ommen voor een korte stop. We wandelen wat rond en maken nog een foto voor het archief.
Daarna rijden we naar het kleine dorpje Schoonheten, in de buurt van Raalte. Dit dorp bestaat uit een groot landgoed van de familie Bentinck met wat boerderijen en een natuurgebied. Een wandeling naar dat natuurgebied is geen succes, dus maken we maar een wandeling in de bossen van het landgoed.
Het is goed toeven op deze camperplaats, waar je voor € 3,50 kunt overnachten en voor een paar centen meer alle andere voorzieningen hebt.
Woensdag 15 april: naar huis, over 170 km snelwegen en met schitterend weer zijn we om 12.00 uur thuis.
maandag 18 mei 2009
Abonneren op:
Posts (Atom)